Pro zlepšení služeb používáme cookies. Přečtěte si více o tom, jak cookies používáme a jak je můžete případně odmítnout.

SCORM je termínem, který se v oblasti e-learningu často skloňuje. Nejspíše jste na něj již také narazili. Jedná se o zkratku pro "Shareable Content Object Reference Model" a jde o jeden z nejpoužívanějších standardů pro implementaci e-learningových kurzů. Zde jsou základní informace, které by se Vám mohly hodit.

SCORM je standard pro výměnu informací

SCORM je standardem, který zajišťuje, že Vaše e-learningové kurzy a Váš vzdělávací systém (LMS) spolu mohou komunikovat. Obsahuje soubor technických specifikací, které dovolují kurzu sdílet informace (například známky a výsledky testů) s Vaším LMS.

Pokud je tak vzdělávací kurz vytvořen s ohledem na tento standard, je možné ho použít v jakémkoliv systému, který tento formát podporuje (v současné době naprostá většina kvalitních LMS).

Není to však jediný standard na poli e-learningových kurzů. AICC a TinCan API (označováno také jako xAPI) jsou další široce používané standardy v oblasti online vzdělávání.

Výhody SCORM

Výhody tohoto standardu jsou zejména v přenositelnosti a znovupoužití vzdělávacích materiálů v různých systémech. Pokud si necháte vytvořit e-learningový kurz na míru nebo si koupíte nějaký předem hotový kurz (nejčastěji z oblasti BOZP a PO) ve formě standardizovaného balíčku SCORM, můžete jej nahrát do kompatibilního LMS a vše bude fungovat a vypadat přesně tak, jak autor kurzu zamýšlel.


Distribuce kurzů ve formátu SCORM

Podívejte se na použití formátu SCORM v distribuci e-learningového kurzu k uživatelům.

Zpět na seznam článků